Het leger had in Myanmar, Zuidoost-Azië, altijd al een grote politieke macht. Maar sinds het in februari de verkozen regering van leidster Aung San Suu Kyi opzij zette, is Myanmar in een gewelddadig conflict terecht gekomen.
Het massale protest tegen die coup wordt sindsdien bloedig neergeslagen. Er zijn al honderden burgers gedood, al is het moeilijk om precieze cijfers te achterhalen, vertelt journalist Ko Loom.
Veiligheid
Nieuws over de protestacties verspreiden is verboden. “Als agenten tijdens een controle ontdekken dat er socialemedia-apps op je telefoon staan, kun je gearresteerd worden. Dat geldt voor iedereen, niet alleen voor journalisten of persmedewerkers.”
Op het moment van de staatsgreep werkte Ko Loom in Yangon, de vroegere hoofdstad van Myanmar en nog altijd de belangrijkste stad van het land. “Tijdens de eerste twee weken van het protest werd er niet op de betogers geschoten. Maar toen er burgers gedood werden, voelde ik mij niet meer veilig. Ik hoorde dag en nacht geweerschoten. Mijn gezondheid leed eronder, ik kon niet meer slapen.”