
Islam in Myanmar
In het boeddhistische Myanmar worden moslims bedreigd door racistische en extreem-nationalistische monniken. Die zetten de Myanmarezen aan tot haat en geweld tegen de islam.
Als reporter laat ik al meer dan 20 jaar horen hoe de wereld klinkt.
Ik werk voor VRT en rtbf (België), VPRO (Nederland) en Deutsche Welle (Duitsland).
Beluister hieronder een deel van mijn werk.
Vietnam is booming voor Europese ondernemers. Na de oorlog met de Verenigde Staten, in 1975, zag het er minder rooskleurig uit. Toen werden Noord- en Zuid-Vietnam herenigd onder communistisch bewind.
Maar in de jaren 80 opende dat regime zijn grenzen én zijn markt voor buitenlandse investeerders. En blijkbaar met succes.
Ik zocht naar een verklaring voor de spectaculaire groei, in de Zuid-Vietnamese miljoenenstad Ho Chi Minh.
Een bijdrage voor Bureau Buitenland (VPRO, NPO Radio 1, 15 november 2023)
De Cambodjanen mogen binnenkort naar de stembus. Maar niemand maakt zich enige illusie over wie er gaat winnen: bijna veertig jaar is Hun Sen al onbetwist de premier van het Zuidoost-Aziatische land. Oppositie tegen zijn bewind is nagenoeg onmogelijk.
Toch lijken de dagen van de Cambodjaanse leider geteld. Er wordt namelijk stilletjes gewerkt aan een machtsovername. Weliswaar binnen de familie, dat dan weer wel.
Een bijdrage voor Bureau Buitenland (VPRO, NPO Radio 1, 11 juli 2023)
Het Tonle Sapmeer, in het noorden van Cambodja is het grootste zoetwatermeer van Zuidoost-Azië. Tijdens het regenseizoen, in de zomer, duwt de krachtige Mekong de zijrivier Tonlé Sap landinwaarts. Het meer aan het uiteinde van de rivier wordt wel zes keer zo groot. Deze unieke getijdenstroom levert een bijzondere biodiversiteit op.
Maar de laatste jaren daalt het visbestand in het Tonlé Sapmeer drastisch, als gevolg van klimaatverandering en overbevissing.
Een portret van de vissersgemeenschap in Kampong Khleang, een drijvend dorp aan de noordoostkant van het grote meer.
Uitgezonden door Bureau Buitenland, VPRO-radio, 21 februari 2023.
De Siamese krokodil mag niet verloren gaan in Cambodja. Het is een kleine zoetwatersoort, waar nog maar een paar honderd exemplaren van over zouden zijn.
Om dat aantal weer te verhogen naar enkele duizenden, worden er dieren gekweekt en uitgezet in het wild.
Het is meer dan “de natuur een pootje helpen”. De milieujongens spelen hier zelf voor Moeder Natuur.
Uitgezonden door Bureau Buitenland, VPRO-radio, 17 juni 2022.
De Chinese economische expansie is niet altijd een succesverhaal. Neem de havenstad Sihanoukville, in het zuiden van Cambodja. Die ligt aan de beroemde Nieuwe Zijderoute en werd in korte tijd volgebouwd met appartementencomplexen en casino’s.
Maar de vastgoedbubbel daar is uit elkaar gespat en de Chinese investeerders zijn alweer vertrokken. Ze lieten de geraamtes van half afgebouwde gebouwen achter. Voor veel mensen in de stad rest werkloosheid.
En daar komt corona nog overheen, waardoor ook de inkomsten uit het toerisme wegvallen.
Uitgezonden door Bureau Buitenland, VPRO-radio, 8 september 2021.
Cambodja staat in de top van landen met drukst bezette gevangenissen ter wereld. Mensenrechtenorganisaties maken zich grote zorgen over het lot van de vele gedetineerden daar.
Ik kreeg een bijzondere kans om Cambodjaanse gevangenissen te bezoeken en kwam daar ook gevangen buitenlanders tegen, onder wie een Nederlander.
Uitgezonden door Bureau Buitenland, VPRO-radio, 3 september 2019.
In het boeddhistische Myanmar worden moslims bedreigd door racistische en extreem-nationalistische monniken. Die zetten de Myanmarezen aan tot haat en geweld tegen de islam.
De Cambodjaanse choreograaf Prumsodun voegt aan de klassieke dans een verrassend element toe: homo-erotiek.
Op 16 december 2012 verdween Sombath Somphone op mysterieuze wijze in Vientiane, de hoofdstad van Laos. Ik praatte met zijn vrouw die sinds de verdwijning leeft tussen hoop en wanhoop.
Wie de corruptie en wantoestanden in Cambodja probeert aan te klagen, riskeert te worden opgepakt. En dus is er clandestien verzet.
Voor het eerst in veertig jaar keert Jock terug naar het grensgebied met Thailand, waar hij als kind van negen jaar in een vluchtelingenkamp zat.
In Cambodja worden bomen op grote schaal gekapt en het hout verhandeld. Ik ging diep in de bossen op zoek naar de wortels van deze illegale houtkap.
Thaise dissidenten worden met de dood bedreigd omdat ze kritiek hebben op de monarchie en legerleiding. Ik sprak vier van hen in hun geheime schuilplaats.
Een verhaal in geluiden. Hoe klinken straatverkopers in Phnom Penh, de hoofdstad van Cambodja?
Muay Thai is een oude vechtsport die al eeuwen in Thailand wordt beoefend. Maar hoe klinkt die? Luister!
Stuur me een berichtje en ik beantwoord graag al je vragen.
Liever direct een e-mail sturen? Dat kan ook:
krisjanssens.cambodia@gmail.com