Cambodja meer dan ooit geprangd tussen Rusland en het Westen

Hun Sen en Putin bij de ASEAN top in 2016
Hun Sen en Putin bij de ASEAN top in 2016

De Cambodjaanse premier Hun Sen loopt in een diplomatiek mijnenveld. Hij steunt VN-resoluties tégen Poetin, maar wil de jarenlange vriendschap met Rusland niet op het spel zetten. Tegelijk probeert hij economisch en politiek minder afhankelijk te zijn van het Westen.

Deze maand heeft Cambodja de resolutie van de Verenigde Naties (VN) gesteund die de Russische annexatie van Oekraïense gebieden veroordeelt. Eerder dit jaar tekende de Cambodjaanse premier Hun Sen ook al een resolutie tegen de invasie in Oekraïne. Dat leverde hem toen een venijnige tweet op van Anatoly Borovik, de Russische ambassadeur in Cambodja. ‘Het was Moskou dat Phnom Penh geholpen heeft tijdens de moeilijkste periode in zijn geschiedenis’, schreef Borovik om het geheugen van Cambodja op te frissen. Het is een verwijzing naar de lange vriendschap tussen de twee landen.

Woelige jaren 80

Die gaat terug tot halfweg de jaren 50, toen Cambodja net onafhankelijk was geworden van Frankrijk en de Sovjet-Unie de toenmalige koning Norodom Sihanouk steunde. Die wilde tijdens de Koude Oorlog geen partij kiezen tussen het Westen en het Oostblok.

Maar Borovik heeft het in zijn tweet over de jaren 80. Het Vietnamese leger had toen net Rode Khmer-leider Pol Pot van de macht verdreven en zat zelf aan het stuur in Cambodja.

Lees verder bij MO Magazine

CONTACT

Stuur me een berichtje en ik beantwoord graag al je vragen.

Liever direct een e-mail sturen? Dat kan ook:
krisjanssens.cambodia@gmail.com