Vajiralongkorn wordt Rama X, koning van een woelig Thailand

Sinds enkele jaren hangt zijn portret overal in Bangkok. In metershoge gouden kaders prijken foto’s van de koning ten voeten uit. Vajiralongkorn draagt een wit uniform met een breed geel lint en veel decoraties. Zijn gezicht verraadt weinig emotie, maar echt gelukkig ziet hij er niet uit.

Nochtans heeft hij lang moeten wachten op het koningsschap, want zijn vader heeft 70 jaar op de troon gezeten. In die tijd heeft Bhumibol wel een mooie erfenis bij elkaar gespaard. Met meer dan 30 miljard dollar op de bankrekening is de Thaise koninlijke familie zelfs rijker dan de Windsors in Groot-Brittannië.

Opmerkelijke levenswandel

En dat geld komt goed van pas, want Vajiralongkorn heeft dure hobby’s. Vliegen, bijvoorbeeld. Hij kan straaljagers besturen en heeft gevlogen met Boeings van luchtvaartmaatschappij Thai Airways.

Hij benoemde zijn poedel FooFoo ooit tot luchtmaarschalk en leidt een woelig liefdesleven, met intussen al drie echtscheidingen. Van zijn laatste echtgenote dook in 2007 een confronterende video op, waarin ze halfnaakt te zien is.

Lees verder bij VRT NWS

CONTACT

Stuur me een berichtje en ik beantwoord graag al je vragen.

Liever direct een e-mail sturen? Dat kan ook:
krisjanssens.cambodia@gmail.com