Theater om trauma te verwerken

Het regime van de Rode Khmer is verantwoordelijk voor ten minste 2 miljoen slachtoffers. Maar niet alleen de mensen die stierven tijdens de Rode Khmer die over Cambodja regeerden, zijn het slachtoffer. Ook lijdt de volgende generatie nog steeds aan de Rode Khmer.

Om zich niet meer slachtoffer te voelen proberen ze het trauma het hoofd te bieden door theater te spelen. Een Cambodjaanse theatergroep speelt theatervoorstellingen als therapie. De Rode Khmer heeft het Cambodjaanse volk veel trauma’s aangedaan. Zelfs de jeugd van vandaag heeft trauma’s van de Rode Khmer. Ze kunnen deze trauma’s niet bespreken met familie of vrienden, maar theatertherapie helpt. De theatergroep probeert trauma’s bespreekbaar te maken door toneelstukken op te voeren.

Metropolis-correspondent Preab Thearith bezoekt de Cambodjaanse Sangtorn. Hij sprak met zijn moeder over de trauma’s van de Rode Khmer. Nu wil hij haar verhaal delen met de Cambodjaanse jeugd. Hij doet dit als acteur. Door het verhaal te vertellen van de overlevenden van de Rode Khmer, hoopt hij de trauma’s van het Cambodjaanse volk bespreekbaar te maken. Dankzij het toneelstuk begrijpt het publiek de geschiedenis beter.

CONTACT

Stuur me een berichtje en ik beantwoord graag al je vragen.

Liever direct een e-mail sturen? Dat kan ook:
krisjanssens.cambodia@gmail.com