Chinese lange arm reikt ver in Cambodja

Op 19 juli vieren Cambodja en China 65 jaar diplomatieke relaties. In 1958, vijf jaar na de onafhankelijkheid van zijn land, knoopte de toenmalige Cambodjaanse koning Norodom Sihanouk gesprekken aan met Beijing. Intussen investeren de Chinezen miljarden in Cambodja, zonder moeilijke vragen te stellen over mensenrechten of democratie.

In de jaren 50 zocht China bondgenoten om de groeiende invloed van de Verenigde Staten in de regio te counteren. Koning Sihanouk wilde graag met alle grootmachten praten. De landen konden het met elkaar vinden en die goeie verstandhouding is gebleven.

Vandaag heeft China ontzettend veel invloed in Cambodja, vooral via miljardeninvesteringen. Ruim veertig procent van het buitenlands geld dat in Cambodja geïnvesteerd wordt, komt uit China.

Langetermijninvesteringen

In 2021 waren Chinese langetermijninvesteringen in Cambodja goed voor 2,3 miljard dollar. Dat is een stijging van meer dan zestig procent in vergelijking met het jaar ervoor. Tijdens de eerste helft van 2022 ging het over een bedrag van 1,29 miljard dollar.

In ruil steunt Cambodja China door dik en dun, bijvoorbeeld in de vergadering van Zuidoost-Aziatische landen (ASEAN). In 2016 weigerde de Cambodjaanse premier Hun Sen daar een tekst te ondertekenen die Beijing unaniem moest veroordelen in het dispuut over de eilanden in de Zuid-Chinese Zee.

Sihanoukville

Lees verder bij MO Magazine

CONTACT

Stuur me een berichtje en ik beantwoord graag al je vragen.

Liever direct een e-mail sturen? Dat kan ook:
krisjanssens.cambodia@gmail.com